OMO Scholengroep De Langstraat

Onderwijsontwikkeldag


Hieronder vind je het programma van de Onderwijsontwikkeldag. Dit programma organiseren wij voor alle onderwijsprofessionals van Scholengroep De langstraat. Laat je inspireren door onze keynote sprekers en trainers. Meld je snel aan. Vol = vol.
 

Programma

Datum

dinsdag 14 januari 2025 

Locatie De Overlaat, Eikendonklaan 3, Waalwijk 
Kosten gratis deelname
Inschrijven inschrijven kan tot 19 december (vol = vol)
Vragen stuur je mail naar langstraatacademie@sgdelangstraat.nl 

Meld je aan!

Lezing

Info

Tijd

Hoe organiseer je inclusief onderwijs in de school?

Sofie Sergeant

Samen met studenten, met kinderen, ouders en onderwijsprofessionals wil Sofie inspireren en ondersteunen richting inclusief onderwijs, scholen waar elk kind kan leren, en waarbij ontmoeting en samenwerking centraal staan. Het werk dat Sofie als docent-onderzoeker verricht aan de hogeschool van Utrecht is altijd inclusief en actiegericht: samen met de mensen waarover het gaat, en gericht op positieve verandering in de praktijk. Ze komt ons inspireren over de vraag wat we al doen aan goede dingen op het gebied van pedagogiek en inclusie, en helpt ons te bedenken hoe we dat kunnen verbreden en omdenken!

09.15- 10.30 uur 




 













Workshops

Info

Tijd

Voor wie?

Aanmelden

Influencers en online rolmodellen 

Leerlingen van de leerlingraden

Onze leerlingenraden nemen je mee in de wereld van de online influencers die de pubers van vandaag beïnvloeden. Leer meer over de onzichtbare rolmodellen die voor jongeren van groot belang zijn, maar die jij misschien nog niet kent. Wie zijn deze digitale ‘concurrenten’? Kom erachter en vergroot je inzicht in de wereld van je leerlingen. Meld je aan voor deze inspirerende sessie, begeleid door de leerlingen zelf!

11.00- 12.15  uur 
  • Onderwijsprofessionals
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Neurodiversiteit en de kansen van dyslexie

Tamara Vreeken en Ise Kelder

Neurodiversiteit en de Kansen van Dyslexie – Naast Uitdagingen, Ook Kwaliteiten!

Dyslexie wordt vaak gezien als een beperking, maar het is tijd om het vanuit een nieuw perspectief te bekijken: als een breinvariatie. Leerlingen met dyslexie verwerken informatie anders, wat naast uitdagingen ook unieke kwaliteiten met zich meebrengt. Tamara Vreeken, oprichter van de HOI Foundation, en Ise Kelder, 2GT-leerling van De Overlaat, nemen je mee in deze ontdekkingsreis. Leer hoe je de kwaliteiten van dyslectische leerlingen kunt herkennen en benutten, en ontdek welke kleine aanpassingen een groot verschil maken in hun leerplezier en motivatie.

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

1 + 1 = 3, ik heb lekker dyscalculie 

Carla van Looveren-Kortlandt
 

Werk je met cijfers en bloei je helemaal op bij rekenen? Voor sommigen is dit juist een ramp, bijvoorbeeld als je dyscalculie hebt. Wil je weten wat dyscalculie is en hoe een leerling dit ervaart? Schrijf je dan in voor deze workshop! Malou Roestenburg van Opdidakt neemt je samen met ervaringsdeskundigen Nikki Valk en Wendy Grim, leerling en docent van het Dr. Mollercollege, mee in de wereld van dyscalculie. Ontdek hoe jij écht het verschil kunt maken in de klas! 11.00 - 12.15 uur 
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

De leeromgeving als instrument 

Lotte van Egmond
Ontdek als docent/onderwijs professional hoe je de leeromgeving direct bijdraagt aan beter leer- en studiegedrag van leerlingen? Tijdens deze workshop laat Lotte van Egmond zien hoe je de fysieke leeromgeving kunt inzetten als krachtig instrument om actief leren te stimuleren, binding te versterken en socialisatie te bevorderen. Er zijn veel elementen waar je als docent geen invloed op hebt, maar ook genoeg waar je wél impact kunt maken. Met inspirerende voorbeelden krijg je tools om morgen al een betekenisvolle verandering door te voeren in jouw klaslokaal. Ben jij er klaar voor? Schrijf je in en ga aan de slag! 11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Inclusief denken - een kinderspel

Jeanne Kneuse

Hoe kun je met humor en creativiteit reageren op maatschappelijke uitdagingen zoals exclusie, racisme of vereenzaming? In deze doe-workshop neemt kunstvakdocente Jeanne Kneuse je mee in de wereld van kunstactivisme. Ontdek hoe je met korte creatieve denksessies en opdrachten jouw inclusief brein activeert en verrassende ideeën creëert voor in en buiten de klas.

Deze workshop is perfect voor iedereen die wil leren omdenken en mini-missies voor meer inclusie wil toepassen. Schrijf je in!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Cultuur in Dialoog: het voeren van schurende gesprekken 

Janneke Dubbelboer 

Hoe verbind je met studenten of collega’s wanneer jullie ogenschijnlijk totaal verschillend zijn? In deze inspiratiesessie leer je omgaan met spanningen die voortkomen uit (schijnbare) interculturele verschillen. Je bespreken we casussen zoals: een studente van kleur noemt je racist na een klassikale correctie of een leerling die roept: "die rot-asielzoekers krijgen meteen een huis." Door praktijkvoorbeelden, gespreksmethoden en vaardigheden ontdek je hoe je constructieve gesprekken voert en beter contact legt. Maak het verschil in jouw klas en schrijf je in!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Het verbeteren van het zelfbeeld van leerlingen

Audrey Dekkers 

Wil je leren hoe je een blijvend verschil kunt maken in het zelfbeeld van jouw leerlingen? Ontdek in deze workshop hoe zelfbeeld ontstaat en hoe je met een eenvoudige tool gedachten, gevoelens en gedrag kunt ombuigen. Je krijgt praktische inzichten die je direct kunt toepassen in gesprekken met leerlingen.

Deze waardevolle workshop wordt gegeven door Audrey Dekkers, ervaren kinder- en jongerencoach. Vergroot jouw impact als docent en schrijf je nu in!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijzend personeel
    Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Scheiden en de kinderen dan.....

Tanja van Stappershoef en Sietske Verbraak

Jaarlijks krijgen zo’n 86.000 kinderen te maken met een scheiding. Wat betekent dit voor hen en hun ouders? Hoe herken je als leerkracht signalen en weet je wanneer je je zorgen moet maken? Tanja van Stappershoef (ouderschapsbemiddelaar) en Sietske advocaat en mediater famlilierecht) delen praktijkvoorbeelden en inzichten waarmee je leert wat jouw rol kan zijn. Krijg concrete handvatten om kinderen en ouders beter te ondersteunen en voel je zekerder in gesprekken over gezag, erkenning en gedrag. Schrijf je nu in!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Van het veld naar de klas 

Patrick Cohen en Mark van Iersel

In onze maatschappij draait het vaak om prestatie en resultaat, zowel in sport als in onderwijs. Maar wat verstaan we onder ‘resultaat’? Is dat de winst of de eindstand? En wat als het tegenvalt? Daar valt nog veel winst te boeken…

Patrick Cohen en Mark van Iersel laten je zien hoe inzichten uit de sport toepasbaar zijn in de klas. Hoe zit jij in de wedstrijd? Verdedigend of aanvallend? Ben je nieuwsgierig en klaar om te leren? Ben jij al een ware spelverdeler? Kom dan om te delen en jezelf (nog meer) bewust te worden van je handelen.

Deze workshop geeft je tools die je direct kunt toepassen. Dan ‘winnen’ we samen!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Sociogram, je klas in beeld

Ellen van Eijk
Wil jij als docent inzicht krijgen in de groepsdynamiek en het welbevinden van je leerlingen? In deze workshop van Ellen van Eijk leer je hoe je een sociogram kunt afnemen en hoe je deze informatie kunt gebruiken voor gerichte interventies. Zo kun je het gedrag van zowel de groep als individuele leerlingen verbeteren. Na deze sessie kun je direct aan de slag om de sfeer en dynamiek in je klas te optimaliseren. Mis deze kans niet! 11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijzend personeel Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Fellows van Yes We Can Clinics vertellen

Derek van Enk

In deze workshop ga je met Derek van Enk en oud-fellows van Yes We Can Clinics (YWCC) in gesprek over hun ervaringen vóór, tijdens en na hun intensieve behandeling. Je ontdekt de rol van school voor en na de behandeling en bespreekt hoe een behandeling eventueel voorkomen had kunnen worden. Daarnaast krijg je inzicht in de motivatie voor verandering en wat jongeren echt nodig hebben om in herstel te blijven.

Mis deze kans niet om waardevolle inzichten te krijgen voor jouw werk! ​

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Criminelen ronselen jongeren... mijn leerling toch niet?

Teresa Blom

Criminelen ronselen steeds vaker jongeren voor strafbare klussen. In deze workshop neemt Teresa Blom onderwijsprofessionals mee in de criminele wereld: hoe jongeren worden geronseld en voor welke misdaden. Je leert hoe je signalen van criminaliteit kunt herkennen en wat je kunt doen als je deze ziet. Met praktische handvatten sta je sterker in het herkennen van risico’s en het bieden van steun aan je leerlingen. Schrijf je in en vergroot jouw impact!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Hoogsensitiviteit in beeld

Anke Rooijakkers

Als docent kun jij het verschil maken voor hoogsensitieve leerlingen! Onderzoek toont aan dat zij goed kunnen functioneren in een ondersteunende omgeving, maar jouw benadering is van groot belang.

In deze workshop krijg je van Anke Rooijakkers handvatten om hoogsensitieve leerlingen te signaleren en effectief te ondersteunen. We behandelen onder andere de werking van het hoogsensitieve brein, de verschillen met ADHD/ADD en ASS, en hoe je lessen kunt aanpassen.

Wil je leren hoe je hoogsensitiviteit beter kunt herkennen en ondersteunen? Schrijf je in!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

AI in het onderwijs: Hoe doen we het?

Kasper Bodegom

Hoe verandert kunstmatige intelligentie het onderwijs, en hoe kun je deze technologie verantwoord inzetten in de klas? Tijdens dit interactieve tafelgesprek geeft Kasper Bodegom je inzicht in de basisprincipes van AI, laat hij zien hoe AI al wordt toegepast in het onderwijs en bespreekt hij samen met jou de kansen en uitdagingen.

Wil jij weten wat AI voor jou en jouw leerlingen kan betekenen? Schuif aan en doe mee aan deze boeiende dialoog!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Kennismaken met GO-waalwijk

Edwin Kleiboer & Debora Vos

GO-Waalwijk is het platform waar sport, cultuur, bewegen en gezondheid samenkomen. Na deze workshop weet je precies wat het platform voor jou en je leerlingen kan betekenen. Debora Vos en Edwin Kleiboer geven je de juiste informatie die je direct kunt overdragen aan je leerlingen. Wil jij hen inspireren en ondersteunen in hun gezondheid en welzijn? Schrijf je in en ontdek hoe GO-Waalwijk ook jouw onderwijs kan verrijken!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Krachtig onderwijs, krachtige jij: ontdek BUDO!

Boudewijn Ooms

Wie durft? BUDO! 

Wil jij sterker en veerkrachtiger worden? Dan is deze workshop iets voor jou! In de gymzaal ga je uitdagende oefeningen doen die zowel je lichaam als geest versterken, zonder dat je je fysiek zwaar inspant. Vertrouwen, respect en zelfbeheersing staan centraal, terwijl je werkt aan je zelfvertrouwen, fysieke kracht en mentale weerbaarheid. Deze workshop is voor iedereen die zijn grenzen wil verleggen.

Schrijf je in en ontdek de kracht van BUDO onder begeleiding van Boudewijn Ooms!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Gedragsverandering & NSDR (Non Sleep Deep Rest)

Tamara van Nunen

Veranderwens en NSDR – Breng Jouw Verandering tot Leven!

Heb jij een veranderwens die maar niet uitkomt? Voel je de motivatie om te veranderen, maar weet je niet waar te beginnen? In deze workshop ontdek je krachtige tools en technieken om blijvende verandering te realiseren. Tamara van Nunen, Lifestyle Coach, begeleidt je hierbij en introduceert NSDR (Non-Sleep Deep Rest) als methode om je verandering te ondersteunen. Na deze sessie ga je niet alleen beter begrijpen hoe je de verandering kunt maken, maar heb je ook praktische handvatten om écht aan de slag te gaan. Schrijf je in en zet de eerste stap!

11.00 - 12.15  uur
  • Onderwijsprofessionals Scholengroep De Langstraat

Klik hier

Van het veld naar de school 

Patrick Cohen en Mark van Iersel

Van het veld naar de school - Training speciaal voor OOP
In onze huidige maatschappij draait het vaak om prestatie en resultaat, dat zien we terug in de sport én het onderwijs. Maar wat verstaan we eigenlijk onder ‘resultaat’? Is dat de eindstand, de uitslag, de winst? En wat als de resultaten uitblijven of tegenvallen? Als je ‘verliest’? Dáár valt nog veel winst te boeken…
Er is een duidelijke relatie tussen sport en onderwijs te leggen, tussen de trainer-coach en de docent. We nemen jullie graag mee van het veld (of zaal, bad, mat, baan…) naar de klas. We verkennen samen hoe inzichten uit de sport toepasbaar zijn op school. Hoe zit jij in de wedstrijd? Verdedigend, aanvallend? Kun je wel wat steun gebruiken en ben je nieuwsgierig? Dan gunnen wij jou deze workshop, waar je tools krijgt die je morgen al kunt toepassen.
Ben jij al een ware spelverdeler? Kom dan om te delen en jezelf (nog meer) bewust te worden van je handelen. Dan ‘winnen’ we samen!

13.00 - 16.00 uur           

Klik hier

Van een ICT'er voor ICT'ers en andere leuke mensen

Lourens van Herk 

Als ICT'er wordt van jou verwacht dat je antwoorden kunt geven op technische vragen, maar soms is het antwoord niet wat de ander hoopt. Dit kan leiden tot onbegrip of frustratie. ‘Klanten’ hebben vaak moeite hun gebrek aan technische kennis te erkennen en zetten je soms weg als een onwillige nerd. In deze workshop leer je hoe je effectief communiceert, duidelijk je grenzen aangeeft en respect behoudt. Je krijgt handvatten voor het oplossen van problemen, klanttevredenheid en minder stress. Ook leer je de-escalerende gespreksvaardigheden en hoe je bruggen slaat bij technische uitleg. Schrijf je in en vergroot je weerbaarheid!

13.00 - 16.00 uur          

Klik hier

Effectieve gespreksvoering

Stefanie Hamers

In de training Effectieve gespreksvoering gaan we gemoedstoestanden leren herkennen, erkennen en beïnvloeden. Vanuit welke mentale stemming ga jij het gesprek aan met de ander? Waar heb jij zelf invloed op? Hoe kan je een mentale stemming van bijvoorbeeld een collega of leerling herkennen en door een communicatietechniek toe te passen, in het moment, verder helpen.

We werken met een eenvoudig model dat bestaat uit een viertal mentale stemmingen en vier communicatietechnieken. De interactieve stijl tijdens de workshop zorgt ervoor dat het geleerde direct in de praktijk kan worden toegepast. Met als resultaat een positief en goed gesprek doordat men elkaar in het moment écht ziet.

13.00 - 16.00 uur          

Klik hier

 


Workshops

Info

Tijd

Voor wie?

Aanmelden

Omgaan met asociaal gedrag en agressie (buiten de lessen)

 

Patrick Muller

In de gangen, in de aula of op het buitenterrein krijg je soms te te maken met ongewenst, asociaal of zelfs agressief gedrag van leerlingen (of van anderen, zoals ouders). Deze drie middagen leer je hoe je dan de regie kunt houden, door in contact te blijven. Je leert de situatie beheersen en de-escaleren. Je analyseert sneller wat er aan de hand is legt de ander een keuze voor om het conflict te beëindigen en de situatie te herstellen. Voor jezelf leer je de impact van confrontaties beperken.

13.00 - 16.00 uur

 

Reeds aangemeld

Klantgericht werken: professioneel, vriendelijk, duidelijk en weerbaar

 

Mike Woudstra

Wat betekent het voor jou 'klantvriendelijkheid' te moeten neerzetten in de actuele context, waarin de meeste leerlingen en bezoekers nog beleefd zijn maar sommige ook ronduit niet. Een professionele invulling van je taak is nog steeds luisteren en voor zover mogelijk voldoen aan verzoeken van mensen aan je balie. Maar je geeft indien nodig ook grenzen aan, wijst op de gedragsregels binnen je school en stelt je weerbaar op.

13.00 - 16.00 uur                                                                      

 

Reeds aangemeld

Cultuur in dialoog: schurende gesprekken

 

Janneke Dubbelboer

Hoe verbind je met studenten of collega’s wanneer jullie ogenschijnlijk totaal verschillend zijn? In deze training leer je omgaan met spanningen die voortkomen uit (schijnbare) interculturele verschillen. Je bespreken we casussen zoals: een studente van kleur noemt je racist na een klassikale correctie of een leerling die roept: "die rot-asielzoekers krijgen meteen een huis." Door praktijkvoorbeelden, gespreksmethoden en vaardigheden ontdek je hoe je constructieve gesprekken voert en beter contact legt. Maak het verschil in jouw klas en schrijf je in! Meer informatie over de invulling van deze driedaagse training is te vinden op deze website: https://globi.nl/trainingen/training-cultuur-in-dialoog/                                               
(Collega's van de Walewyc Mavo volgen deze training later met het hele team.)

13.00 - 16.00 uur                                                                      

 

Reeds aangemeld