Academische Opleidingsschool (AOS) West-Brabant

De scholen van onze scholengroep maken deel uit van de AOS West-Brabant. Deze wordt gevormd door 6 scholengroepen voor Voortgezet Onderwijs, 6 hogescholen en 2 universiteiten. De samenwerking heeft inmiddels geresulteerd in een stevige, professionele opleidingsschool met gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de opleiding van aankomende, startende en ervaren leraren. Leerlingen het best mogelijke onderwijs bieden, zodat ze op de best mogelijke manier leren! Dat is de missie van de bij de AOS West-Brabant aangesloten scholen. Dat bereik je alleen als je met z’n allen elke dag met onderwijs en onderwijsverbetering bezig bent. Daarnaast wordt ook samengewerkt aan innovaties en onderzoek.

De AOS West-Brabant is een van de vijf academische opleidingsscholen binnen de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Deze opleidingsscholen zijn in het leven geroepen vanuit de ambitie een substantiële bijdrage te leveren aan het opleiden van leraren. Bovendien hebben wij de overtuiging dat de professionele ontwikkeling van de leraar een doorlopende leerlijn is die niet stopt bij het behalen van zijn* bevoegdheid. En dat is de reden waarom OMO deze opleidingsscholen in het leven heeft geroepen. Kortom: De AOS biedt docenten de mogelijkheid om zich tijdens hun hele actieve loopbaan professioneel verder te ontwikkelen.

Het beroep leren in de school
De academische opleidingsschool (AOS) leidt studenten op voor het beroep van leraar. Dit gebeurt op de meest bijzondere èn meest logische plek die er bestaat: midden in het werkveld. Vanaf het eerste jaar is de student niet alleen student, maar ook een collega-docent op de school waar hij werkt en leert. Reken er maar op dat dit een boeiende werkomgeving oplevert! Bovendien krijgt de student prima begeleiding van zowel de hogeschool of universiteit, als de opleidingsschool. Alles en iedereen is erop gericht om de student te laten ontdekken waar zijn kwaliteiten als docent liggen en hoe hij zich steeds verder in het beroep kan bekwamen.

Aan het eind van de opleiding is de student een gekwalificeerde docent die stevig in z’n schoenen staat, al een mooi stuk praktijkervaring op zak heeft en weet wat hij te bieden heeft!

Een academische school doet echter nog meer: begeleiding van beginnende docenten en doorlopende professionalisering van meer ervaren collega’s. Een academische opleidingsschool richt zich dus op professionalisering (loopbaanleren) van docenten. En daar worden ons onderwijs en onze leerlingen beter van!

Structuur
In een academische opleidingsschool wordt 40% van het curriculum van de lerarenopleiding uitgevoerd. Ook doen docenten van deze scholen onderzoek naar de lespraktijk van hun eigen school. In onze scholen werken docenten, een opleidingscoördinator, schoolopleiders, een of meerdere instituutsopleiders en vele werkplekbegeleiders samen om de studenten van de hbo- en wo-instellingen op te leiden tot leraar 1e of 2e graad.

Meer informatie vindt u op de website van AOS West-Brabant.

* Uiteraard bedoelen wij met “hij” en “zijn” net zo goed “zij” en “haar”.